ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 7338025  E 616576

 

Sijainti kartalla

 

 

Vuotungin lintutorni sijaitsee Vuotunkijärven itärannalla. Se on yksitasoinen ja 4,6 metriä korkea. Tornin rakensi vuonna 1994 Vuotungin kylän kalastuskunta.


Vuotunkijärvi on parhaimmillaan keväällä jäiden lähdön jälkeen toukokuun puolivälin tietämillä. Järveltä tapaa tuolloin lepäileviä arktisia vesilintuja mm alleja, mustalintuja ja pilkkasiipiä. Järvellä tavataan vuosittain lähes kaikki Suomessa pesivät puolisukeltajasorsat (Anas-lajit). Myös uikkuja on tavattu kolme lajia silkkiuikku, härkälintu ja mustakurkku-uikku. Tornista pääsee toukokuussa ja kesäkuun alkupuolella seuraamaan hanhien ruokailulentoa. Lähipelloilla saattaa olla syömässä satoja metsähanhia ja niiden joukossa tavataan vuosittain Kuusamossa harvinaisempia meri-, tundra-, lyhytnokka-, ja kanadanhanhia. Syksyisin tavataan harvoin valkoposkihanhia. Laulujoutsenia viipyy järvellä aina sen jäätymiseen asti parhaimmillaan yli sadan linnun parvissa. Järvellä kalastelee kesäaikaan merikotkia ja kalasääskiä.

Pikkulinnuista tavataan vuosittain mm. pikkusirkkuja ja pohjasirkkuja, joiden laulua kuulee usein tornille. Tornin lähipellolta kuulee myös sinirinnan taitavaa laulua ja samalla pellolla on kuultu Kuusamossa harvinaisen pensassirkkalinnun laulua.

AJO-OHJE: Vuotungin tornille pääsee, kun ajaa 5-tietä keskustan ohi Nesteen huoltoasemalle asti ja kääntyy Vuotungin tielle (=lentokentälle menevä tie) ja ajamalla reilut 25 km. Vuotunkijärven itärannalla tien tullessa lähelle rantaa tien vasemmalla puolen on P-paikka, johon autot. Torni näkyy puiden lomitse ja kävlyä on n. 50 metriä.

 

free pokerfree poker