Kuusamon Lintukerhon lintuhavaintojen kerääminen on siirretty internetpohjaisen Tiira-havaintojärjestelmän avulla tapahtuvaksi (www.tiira.fi). Järjestelmää ylläpitää BirdLife Suomi ja havaintotietojen sisältöä Kuusamon Lintukerho. Tiiran avulla voit ilmoittaa omia havaintojasi ja pitää omaa havaintopäiväkirjaa sekä selata lintuhavaintoja Lintukerhon ja koko Suomen alueella.
Erityisen mielenkiinnon kohteena ovat uhanalaiset ja vähälukuiset lajit, pesimähavainnot, kevään ensihavainnot ja muut mielenkiintoiset muuttohavainnot, havainnot poikkeuksellisista talvehtijoista sekä harvinaisuushavainnot.
Havaintoja voi edelleen myös ilmoittaa sähköpostilla kerhon sähköpostiosoitteeseen info(at)kuusamonlintukerho.fi tai havaintojenkeruusta vastaavalle Antti Peunalle anttij.peuna(at)pp.inet.fi
BirdLife Suomen vuoden 2015 lajit ovat räystäspääsky ja haarapääsky. Lajeista pyydetään ilmoittamaan kaikki havainnot suoraan Tiiraan.
Aluerariteettikomitean tehtävänä on tarkistaa kaikki yhdistyksen alueella tehdyt harvinaisuushavainnot. ARK toimii yhteistyössä valtakunnallisen rariteettikomitean (RK) kanssa. Kuusamon ARK-havaintojen tarkistus on ulkoistettu PPLY:n ARK:lle. Kuusamon Lintukerhossa toimii oma ARK-ryhmänsä, joka toimii yhteistyössä PPLY:n ARK:n kanssa. Varsinaisten havaintojen tarkistamisen hoitaa PPLY:n ARK omissa kokouksissaan.
Lue lisää ARK-toiminnasta:
Kuusamon rikas linnusto ja luonto tarjoavat lintuharrastajille ainutlaatuiset puitteet tutustua taigametsän lintulajistoon. Kuusamo on itäisten ja pohjoisten lajien kohtauspaikka. Mm. pöllöt, kanalinnut, kuukkeli, lapintiainen, käpylinnut, taviokuurna, sinipyrstö, lapinuunilintu, idänuunilintu, pikkusirkku ja pohjansirkku kuuluvat Kuusamon pesimälajistoon. Vuosittain Kuusamoon saapuu lintuharrastajia jopa ympäri maailman katsomaan näitä itäisiä ja pohjoisia erikoisuuksia.
Kuusamolainen lintuharrastaja ei pullistele suurilla muuttolintujen määrillä, kuten kollegansa Etelä-Suomessa ja rannikkoseudulla, mutta varsinkin metsälajistoa tarkastellessa Kuusamo on vertaansa vailla.
Kuusamossa vuosittain järjestettävä Lintumaraton on myös tuonut osaltaan suuren määrän lisätietoa Kuusamon linnustosta ja pesimälajistosta. Joka kesäkuu pitkälti kolmattakymmenettä joukkuetta kokoontuu vuorokaudeksi koluamaan Kuusamon lintupaikkoja. Tämän lisäksi moni joukkue retkeilee Kuusamon alueella aktiivisesti jo hyvissä ajoin ennen kilpailua. Ilman Lintumaratonia Kuusamon lajilista olisi varmasti huomattavasti lyhyempi.
Allaolevassa listassa on esitelty lajikohtaisesti ne harvinaisten lintulajien havainnot, jotka RK ja ARK ovat hyväksyneet.
Kuusamon Lintukerho ry perustettiin vuonna 2004. Siihen asti Kuusamo kuului PPLY:n havaintojenkeruualueeseen, eli myös harvinaisuushavainnot tarkistettiin PPLY:n ARK-lajilistan mukaisesti. Vielä vuoden 2004 jälkeenkin PPLY on tarkistanut Kuusamossa tehtyjä harvinaisuushavaintoja satunnaisesti, oman ARK-lajilistansa mukaisesti.
Vuonna 2011 Kuusamon Lintukerho loi oman ARK-lajilistansa, joka poikkeaa PPLY:n lajilistasta. Tästä johtuen joidenkin lajien osalta ei löydy kaikkia tehtyjä havaintoja, koska ne eivät ole koko ajan kuuluneet tarkistettavien lajien listaan. Pääasiassa "puutteet" koskevat 2000-luvulla tehtyjä havaintoja.
Hyvänä esimerkkinä toimii mustaleppälintu, joka poistettiin PPLY:n ARK-listalta vuonna 2006. Näin ollen vuosien 2007-2010 mustaleppälintuhavaintoja ei ole tarkistettu Kuusamosta, ja ne näin ollen puuttuvat listalta. Vuonna 2011 Kuusamon oman ARK-lajilistan myötä mustaleppälintu palasi tarkistettavien lajien listalle.
Alaolevassa arkistossa lajin kohdalta löytyy maininta, mikäli sen ARK-status on muuttunut vuosien saatossa.
Kuusamon perinteinen talvilinturalli järjestetään joulukuun alussa. Kilpailu kestää valoisan ajan, jonka aikana 2-5 -henkiset joukkueet yrittävät löytää mahdollisimman monta lajia Kuusamon alueelta. 2/3 joukkueen jäsenistä tulee havaita ja määrittää lintu. Talvilinturalli on järjestetty vuodesta 2001 alkaen. Allaolevasta listasta löydät menneiden kisojen tulokset.