Tiira -havaintojärjestelmä

 

 

Mikä on Tiira?

 

Tiira on vuonna 2006 avattu valtakunnallinen havaintojärjestelmä, joka on tarkoitettu kaikille lintuharrastajille ja lintuhavaintoja tekeville. Tiirasta voi katsoa monipuolisesti Kuusamon ja koko valtakunnan lintuhavaintoja. Jokainen linnuista kiinnostunut voi pitää Tiirassa omaa havaintopäiväkirjaansa.

 

Tiiran peruskäyttö ei edellytä rekisteröitymistä. Havaintoja voi siis sekä tallentaa että selailla kuka tahansa. Rekisteröityminen tuo kuitenkin joukon lisäominaisuuksia, joten se todellakin kannattaa. Valitse Tiiran etusivulta "Rekisteröidy" ja täytä avautuvaan lomakkeeseen pakollisiksi merkatut nimi- ja osoitetietosi. Heti alkuun kannattaa panna ruksi kohtaan "Sallin muiden käyttäjien liittää minut retkikaveriksi". Sen ansiosta muut voivat tallentaa tarvittaessa yhteisiltä retkiltä tai havaintotilanteista havainnot niin, että ne näkyvät myös omalla tililläsi. Sähköpostiosoite on välttämätön, sillä salasanasi lähetetään antamaasi sähköpostiosoitteeseen.

 

Mitä havaintoja kannattaa ilmoittaa?

Tiiraan kannattaa kirjata vähintään kaikki omasta mielestä mielenkiintoiset havainnot. Havaintoja ei voi koskaan kirjata liikaa, joten myös muita kuin mielenkiintoisia havaintoja kannattaa kirjata. Tänä päivänä kirjaamasi tavallinen havainto voi kymmenen vuoden päästä nousta arvoon arvaamattomaan. Tiira toimii myös omana henkilökohtaisena havaintopäiväkirjana, joten "turhien" havaintojen kirjaamista ei tule pelätä. Tiiraan kannattaakin ilmoittaa kaikki havainnot, jotka haluat säilyttää myöhempää tarkastelua varten.

 

Tiiraan kirjatut havainnot päätyvät myös yhdistyksen havaintoarkistoon. Sieltä niitä kerätään mm. vuosittaisiin katsauksiin ja niitä voidaan käyttää apuna suojelutyössä ja tutkimuksessa. Sen vuoksi juuri sinun havaintosi ovat tärkeitä!

 

Kuusamosta on ilmoitettu Tiiraan lähes 150 000 havaintoa (tilanne kesäkuussa 2015)

 

Tutustu Tiiraan:

http://www.tiira.fi/

 

Yhdistyskäyttäjät

Yhdistyskäyttäjät vastaavat Kuusamon lintukerhon havaintojen ylläpidosta, sekä valvovat Tiiran käyttöä. Yhdistyskäyttäjät mm. tekevät koontihavainnot sekä määrittelevät yhdistyksen nimetyt lintupaikat ja alueensa mielenkiintoiset havainnot. Ongelmatilanteissa tai Tiiran käyttöön liittyvissä kysymyksissä voit ottaa yhteyttä yhdistyskäyttäjiin. Kuusamon lintukerhon yhdistyskäyttäjät:

 

- Heikki Ketola heikki1.ketola(at)gmail.com

- Olli Lamminsalo olli.lammisalo(at)gmail.com

- Jukka Myllylä jukka.myllyla(at)kuusamo.fi

- Jyrki Mäkelä jyrki.makela(at)kuusamo.fi

- Antti Peuna peuna.antti(at)gmail.com

- Matti Ryhtä matti.ryhta(at)gmail.com

- Heikki Seppänen ht.seppanen(at)gmail.com

- Jarmo Martiskainen jarmo.martiskainen(at)ruka.fi

- Seppo Vähätalo seppo.vahatalo(at)gmail.com

 

 

Linkkejä:

Ohjeita Tiiran käyttöön

Ohjeita havaintojen kirjaamiseen (pdf)

Kerättävät havainnot

Vinkkejä aloittelevalle lintuharrastajalle

free pokerfree poker