ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 7316720  E 602120

Sijainti kartalla

 

 

 

 

Vihtasalmen lintutorni on yksitasoinen ja n. 4 metriä korkea. Siihen sopii kerrallaan n. 8 henkilöä. Torni sijaitsee Tolpanniemessä Kuusamojärven rannalla. Se rakennettiin lintukerholaisten jäsenten voimin vuonna 2006. Torniin tehtiin syksyllä 2015 koroke, joka auttaa myös pieniä koululaisia näkemään kaiteen yli

 

Vihtasalmi on yksi Kuusamon kirkonkylän parhaista lintupaikoista. Keväisin salmi kerää kuusamolaisittain mukavia määriä vesilintuja ja kahlaajia. Muutontarkkailijallekin Vihtasalmi tarjoaa ajanvietettä, tornista on havaittu mukavia määriä mm. muuttavia petolintuja. Kesäisin salmen pesimälajistoon kuuluu mm. laaja repertuaari vesilintulajeja. Kenties näkyvimmät asukit ovat härkälintu ja pikkulokki. Viime vuosina Vihtasalmi on ollut kenties Kuusamon paras paikka havaita ruskosuohaukka. Kesäisiä havaintoja on paljon, mutta pesintää ei ainakaan toistaiseksi ole todettu. Syksyllä Vihtasalmi kunnostautuu etenkin vesilintujen levähdyspaikkana. Muuttoaikoina sadat sorsat tankkaavat Vihtasalmessa ennen kuin jättävät Kuusamon maisemat taakseen. Mielenkiintoisimpana lajina mainittakoon uivelo, joka kerääntyy syksyisin varsin suuriksi parviksi Vihtasalmen tuntumaan. Viime vuosina Vihtasalmi on ollut myös Kuusamon parhaita laulujoutsenen levähdyspaikkoja, parhaimmillaan salmella on havaittu jopa yli 800 hopeatorven parvi!

 

Vihtasalmessa havaituista harvinaisuuksista mainittakoon pikkujoutsen, ristisorsa, amerikanjääkuikka, pikkukiljukotka, tundrakurmitsa, pulmussirri, mustapyrstökuiri ja vuorihemppo.

 

 AJO-OHJE: Keskustasta Ouluntien ja Kitkantien liikennevaloista ajetaan Tolpanniemen suuntaan noin 3 km. Käännytään vasemmalle Noitiniementielle ja ajetaan noin 500 m ja käännytään Venevalkamantielle (ensimmäinen päällystetty katu vasemmalle). Tornin P-alue on tien päässä. Tornille noin 50 m kävelymatka.

free pokerfree poker