ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 7316805  E 598842

 

Sijainti kartalla

 

 

 

Torni sijaitsee aivan Torankijärven luoteispäässä Munakkapuron suulla. Se on kaksitasoinen ja siihen sopii kerrallaan reilut 10 henkilöä. Katselukorkeus reilu 6 m. Se rakennettiin kesällä 2004 mm. paikallisten yrittäjien, Kuusamon kaupungin ja Lintumaratonin osallistujien tuella.

 

Puhdistamon jätevedet pitävät osan kanavista auki läpi talven. Alkukeväästä järvellä olevat hapetusavannot keräävät lepäileviä lokkeja satamäärin. Tornin välittömässä läheisyydessä on yksi Kuusamon parhaista ruderaattipaikoista, jossa mm harmaasirkku viihtyi aikoinaan ja samalla paikalla voi keväällä nähdä takatalven yllättäessä kymmenpäisiä lapinsirkkuparvia. Tunturikiurukin on ollut vuosittain ko paikalla. Tornista on hyvä näkyvyys muualle paitsi kaakkoon, jossa Pukkisaari osittain rajoittaa sitä. Torni soveltuu hyvin muutontarkkailuun sekä lepäilevien kahlaajien että puolisukeltajien tarkkailuun. Lajeja mm. mustapyrstökuiri, lapinsirri, suosirri, vesipääsky, lapasotka, punasotka, isolokki, merikotka, lapinkirvinen, pikkusirkku, pohjasirkku.

 

AJO-OHJE: Kuusamoon tultaessa lähde Oulu-Kajaani risteyksestä/ympyrästä kohti keskustaa Ouluntietä ja aja n. 700 m ja käänny oikealle (Ruijantielle), jota n. 50 m, jonka jälkeen käänny vasemmalle Jatatielle, jota alle 100m ja oikealla näkyy puhdistamon portti, missä on P-paikka. Jos portilla ei ole tilaa, niin autot voi jättää Jatatielle. Portin ollessa kiinni sen voi (maanomistajan luvalla) kiertää. Portilta on n. 400 m kävelyä tornille suoraan etelään läntisintä kannasta pitkin.

 

free pokerfree poker