ETRS-TM35FIN -tasokoordinaatit
N 7348793  E 593678

 

Sijainti kartalla

 

 

 

Kaukosaaren torni sijaitsee Ala-Kitkalla (n. 10 km ajomatka Rukalta pohjoiseen). Tornin rakensi paikallinen matkailuyrittäjä Simo Kallunki vuonna 2003. Se on n. 4 metriä korkea, yksitasoinen ja avoin. Siihen mahtuu kerralla 6-8 henkilöä. Tornilla on laavu ja makkaran paistopaikka.

 

Torni soveltuu erityisen hyvin muuttavien lintujen (mm. joutsenet, hanhet ja petolinnut) tarkkailuun sijaintinsa vuoksi. Kitkan itälaitaa keväisin johtolinjana käyttävät muuttolinnut tulevat kuin "suppiloon", jonka perällä Kaukosaaren torni on. Näkyvyys on tornista esteetön muualle paitsi koilliseen. Vasta viime vuosina Kuusamossa on aloitettu aktiivinen muuton seuranta Kitkalla. Huhtikuussa Kitkaa pitkin muuttavia merimetsoja näkee isojakin parvia. Toukokuun lopulla on havaittu mm. kovaa kuikkien muuttoa ja samaan aikaan muuttaa myös meri-ja tunturikihuja. Kitkaa pitkin muuttavat arktiset vesilinnut keskeyttävät monasti loppukeväästä/alkukesästä muuttonsa jääden usein lepäilemään Ala-Kitkalle Lintumaratonin osallistujien iloksi. Ala-Kitkalta on myös Kuusamon ainoa avosettihavainto. Toukokuussa 2004 muutti 2-kv arokotka luoteeseen.

 

Syksyisin on havaittu useita muuttavia maakotkia. Loppusyksyllä merikotkat kalastelevat matalassa Kaukosaaren itäpuolisessa lahdessa joka työntyy pitkälle itään päättyen Sompsanperään. Tornista pääsee seuraamaan hyvän näkyvyytensä vuoksi hanhien ja joutsenten muuttoa syys-lokakuussa. Vaelluslinnuista havaittiin syksyllä 2003 mukavaa hömötiaisten vaellusta pohjoiseen. kun linnut olivat tulleet Kitkan itärannalle ne kääntyivät pohjoiseen kohti Kaukosaarta. Tikkoja ja närhiä taas meni samana syksynä vastakkaiseen suuntaan. Kitkajärven suuret selät ovat samanlainen este kuin merien ulapat, joita vaelluslinnut eivät hevin lähde ylittämään. Pesimälinnustosta mainittakoon puolisukeltajasorsat ja 90-luvun alussa Ala-Kitkalla pesinyt mustakurkku-uikku. Myös merikotka pesinee jossain lähistöllä, koska vanhoista linnuista on havaintoja joka vuosi loppukesästä.

 

AJO-OHJE: Kuusamon keskustasta 5-tietä pohjoiseen ohi Rukan . Rukan risteyksestä vielä n. 7 km kohti pohjoista tulee tienviitta "Kitka 7 km" länteen, jota ajetaan n. 2,5 km, jonka jälkeen tienviitta pohjoiseen Kaukosaareen. Aja tätä tietä n. 1,7 km, niin tulet suoraan tornille. Torni on aivan kiinni tiessä ja autot saa pysäköityä sen viereen.

 

free pokerfree poker