Myrskylintu Kuusamossa

 

Helmikuun 3. päivänä 2015 luontokuvaaja Pasi Snellman teki yllättävän löydön Hangasjärvellä Marjamaantiellä lumihankien keskellä. Voimakkaiden koillistuulien mukana sinne oli tehnyt ”pakkolaskun” eksynyt myrskylintu. Laji on suurten merien lintu ja lähimmät esiintymisalueet sijaitsevat Norjan rannikolla ja Barentsinmerellä. Lajia ei ole koskaan aiemmin havaittu Kuusamossa ja Suomessakin suunnilleen 30 kertaa. Monet havainnoista on juuri talvella eksyneistä linnuista.

 

Myrskylinnusta Kuusamossa havaittujen lintulajien lista sai lajin numero 288.

 

 myrsky2

Myrskylintu löytöpaikallaan. Kuvaaja Pasi Snellman

 

Pasi vei linnun eläinlääkärin hoiviin, josta Talalan Timo nouti sen toipumaan kotiinsa.

 IMG 6807

Lintu saapui eläinlääkäriltä Saapunkiin. Kuva Timo Talala

 

Lintu vaikutti kohtuullisen hyvävoimaiselta, joten samalla alkoi selvitystyö, miten lintua pitäisi hoitaa ja minne sen voisi vapauttaa.

Myrskylintu sai heti runsaasti julkisuutta niin Koillissanomien kuin Ylenkin kautta.

 

Ylen viikon luetuin luontouutinen kertoi myrskylinnusta näin:

http://yle.fi/uutiset/vasynyt_myrskylintu_eksyi_kuusamoon__harvinainen_vieras_suomessa/7779148

 

Koillissanomien jutussa on mukana video, jossa myrskylinnun komeat siivet näkyvät hyvin:

http://www.koillissanomat.fi/etusivu/7311718.html

 

Lintu vaikutti hyvävoimaiselta ja niinpä alettiin miettiä sillä parasta vapautuspaikkaa. Heinolan eläinhoitolasta saatujen ohjeiden mukaisesti linnulle alettiin järjestellä kuljetusta sen luontaiselle esiintymisalueelle Pohjois-Norjaan. Kuljetusasiat edistyivät vapaaehtoisten avulla ripeästi niin että linnulle järjestyi kuljetus Kuusamosta Tromssaan lauantaiksi.

 

Kaikki vaikutti olevan hyvin perjantaina iltapäivällä, jolloin kävin katsomassa lintua. Mutta jo myöhään perjantai-iltana saimme suru-uutisia, että myrskylintu oli kuollut. Lintu toimitettiin Eviran tutkimuksiin kuolinsyyn selvittämiseksi ja kuolinsyyksi osoittautui lyijymyrkytys. Kuolinsyynselvitysraportti kertoo seuraavaa:myrskylintutulos

 

Myös myrskylinnun kohtalo kiinnosti uutisväkeä:

 

http://yle.fi/uutiset/kuusamon_myrskylintu_kuoli/7791107

 

http://www.koillissanomat.fi/etusivu/7319211.html

 

Suuret kiitokset Timolle Kuusamon lintukerhon puolesta pyyteettömästä työstä myrskylinnun ja muidenkin loukkaantuneiden ja huonokuntoisten lintujen hyväksi ja niiden palauttamiseksi luontoon.

 


 

 

 

 

free pokerfree poker