Laulujoutsen on vuoden lintu 2014

 

Koillismaalla ja koko Suomessa tehdään tänä kesänä joutsenen pesimäkartoitus.

 

Tarkoituksena on arvioida kuinka suuri pesivä joutsenkanta on ja miten se on muuttunut viimeisen kymmen vuoden aikana. Kannan arvioinnissa yleisöhavainnot ovat tärkeitä ja tervetulleita. Lukijoita pyydetään ilmoittamaan varmat pesä- ja poikuehavainnot touko - heinäkuulta joutsenvastaaville tai Tiira-havaintojärjestelmään. Tärkeätä on ilmoittaa myös pesä- tai poikuepaikka mahdollisimman tarkkaan. Kuusamossa lintukerho on lupautunut muistamaan ahkerimpia havaintojen ilmoittajia.

 

Joutsenvastaavat: Kuusamo: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., Lappi: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., Taivalkoski-Pudasjärvi: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

DSCF0046

 

  Vuoden lintu 2014 on kansallislintumme laulujoutsen. Sukupuuton partaalla hoippuneen lajin kanta on jatkanut kasvuaan yli puoli vuosisataa, ja tänä vuonna BirdLife Suomi päivittää kymmenen vuoden takaisen kannanarvionsa. Silloin päädyttiin 4 600–6 000 pariin. Nyt lintuharrastajat lähtevät laskemaan joutsenia kymmenentuhannen parin mutupohjalta. Samalla päivitetään tietoa laulujoutsenen tärkeimmistä levähdys- ja ruokailualueista. Laulujoutsen on alkanut levittäytyä omimmilta alueiltaan soilta, reheviltä järviltä, järvenlahdilta ja lammilta merenlahdille ja karuille selkävesille. Tiedon keruussa kaivataan luonnossa liikkujien apua. Tänä keväänä laulujoutsenen muutto alkoi jo helmikuun lopulla, ja maaliskuussa joutsenet olivat ehtineet myös pohjoisimpaan Suomeen. Maan eteläosissa laulujoutsenet ovat nyt jo pesäpaikoillaan, ja hautova naaras erottuu kauas. Poikaset kuoritutuvat toukokuun lopulta alkaen ja varttuvat lentokykyisiksi noin kolmessa kuukaudessa. Poikueessa on tavallisesti 4–5 poikasta, mutta suurimmissa pesueissa on ollut peräti 11 poikasta.

 

Laulujoutsen pesii nykyään koko maassa pohjoisimmasta Lapista etelärannikolle ja Ahvenanmaalle. Pesivien joutsenten lisäksi Suomessa asustelee kymmeniätuhansia pesimättömiä yksilöitä, sillä laulujoutsen on sukukypsä vasta neljä–viisivuotiaana. Suomen kautta muuttaa myös venäläisiä joutsenia. Kahtena edellisenä syksynä järjestetyn Joutsenbongauksen tulosten perusteella Suomessa lepäilee syksyllä 60 000–70 000 laulujoutsenta. BirdLife Suomi valitsee vuosittain lintulajin, johon vuoden aikana kiinnitetään erityistä huomiota.

 

DSCF0052

 

Vuoden lintuja ovat viime vuosina olleet selkälokki (2013), mustakurkku-uikku (2012), kuovi (2011) ja kuikka (2010).

LISÄTIETOJA Laulujoutsen BirdLife Suomen sivuilla: www.birdlife.fi/vuodenlintu Jyrki Mäkelä Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Oravantie 27 A 4, 93600 Kuusamo 0407504511

 


 

free pokerfree poker