Juttuja Kuusamon linnuista ja niiden puuhista

 

Kuusamon Lintukerhon talviralli 2.12.2018

   
               

Tulokset, lajit ja joukkueet "huutojärjestyksessä"

     

Joukkueet:

           

Nuotit Hukassa: Irma Hautala, Antti Leivo,Seija Rannikko

     

Tinttipartio: Heidi Ahonen Jukka Myllylä, Jouni Viinikka

     

Jarmon Enkelit: Jarmo Martiskainen, Pauliina Glad-Moilanen, Heli Junno

 

Sotka-Team: Soile Suorajärvi, Jukka Makkonen

       
               
     

Nuotit hukassa                 

Tintti- partio                         

Jarmon Enkelit                     

Sotka-Team                     

Paikkoja mm.

 

1.

Talitiainen

1

1

1

1

 
 

2.

Hömötiainen

1

1

1

1

 
 

3.

Sinitiainen

1

1

1

1

 
 

4.

Varpunen

1

1

1

1

 
 

5.

Harakka

1

1

1

1

 
 

6.

Varis

1

1

1

1

 
 

7.

Korppi

1

1

1

1

 
 

8.

Kesykyyhky

1

1

1

1

 
 

9.

Pikkuvarpunen

1

0

0

0

Lahdentaus

 

10.

Punatulkku

1

1

1

1

 

Tilanne

 

 

10

9

9

9

 

 

11.

Viherpeippo

1

1

1

0

 
 

12.

Koskikara

1

1

1

1

 
 

13.

Teeri

1

1

1

1

 
 

14.

Närhi

0

1

1

1

 
 

15.

Kuukkeli

1

1

1

1

 
 

16.

Urpiainen

1

1

1

1

 
 

17.

Käpytikka

1

1

1

0

 
 

18.

Keltasirkku

1

1

1

1

 

 

19.

Metso

0

0

1

0

Virkkulantie

 

20.

Lapintiainen

0

1

1

1

 

Tilanne

 

 

17

18

19

16

 

 

21.

Merikotka

1

0

1

0

Varisjoki

 

22.

Pyy

0

 

1

0

Virkkulantie

 

23.

Puukiipijä

0

 

0

1

Ollinsuo

 

24.

Maakotka

1

 

0

0

Kaatopaikka

 

25.

Peippo

0

 

1

0

Käylä

Yhteensä

 

 

19

18

22

17

 
               

Ässät

 

 

2

0

3

1

 
               

Sijoitus

   

2.

3.

1.

4.

 
               

Huom!

             

Kisa käytiin 5 asteen pakkasessa, pilvistä, ei sadetta, tuulta 4-5 m/s. Lunta max. 3 cm maassa (paikoin ei lainkaan).

 

Kuusamon Lintukerhon Joulukisa 2016

Kisassa mukana olleet 16 kilpailujoukkuetta havaitsivat kisa-aikana seuraavat 40 lajia:

Laulujoutsen, sinisorsa, tavi, isokoskelo, telkkä, pyy, riekko, teeri, metso, maakotka, merikotka, kanahaukka, varpushaukka, kesykyyhky, huuhkaja, varpuspöllö, palokärki, harmaapäätikka, käpytikka, pikkutikka, koskikara, hömötiainen, lapintiainen, töyhtötiainen, pyrstötiainen, sinitiainen, talitiainen, puukiipijä, närhi, kuukkeli, harakka, varis, korppi, varpunen, pikkuvarpunen, viherpeippo, urpiainen, tundraurpiainen, punatulkku ja keltasirkku.

Peräti 8 joukkuetta näki ässälajin, kaksi joukkuetta peräti kaksi. Tavi, telkkä, maakotka, kanahaukka, varpushaukka, huuhkaja, palokärki, pikkutikka, pyrstötiainen ja töyhtötiainen osuivat vain yhden joukkueen kiikareihin. Lisäksi kilpailuaikana havaittiin hiiripöllö, joita kisailijat eivät kuitenkaan onnistuneet näkemään.  

Marjalinnut loistivat poissaolollaan eikä käpylinnuistakaan saatu havaintoja. Pöllöistä vain varpuspöllöjä nähtiin useampia ja huuhkajasta saatiin äänihavainto. Teeriä oli liikkeellä runsaasti ja metsoja ja riekkoja on vielä. Pyy näyttäytyi vain kahdelle joukkueelle. Vesilintulajeja löytyi peräti viisi.

Joukkueiden havainnoista on koontitaulukko liitteenä.

Kilpailun voiton vei Talalat 30 lajilla (2 ässää, tavi ja pyrstötiainen); palkinnoksi 50 kg auringonkukansiemeniä tarjolle 5 tähden linturuokinnalle. Hopealle tulivat Martiskaiset 30 lajilla (1 ässä, varpushaukka); palkintona 10 kg pähkinöitä.. Kolmanneksi tulivat Ahosen Heidi ja Viinikan Jouni 27 lajilla (1ässä, kanahaukka); palkinnoksi 5 kg kuorittua auringonkukansiementä

Kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin kolme tuotepalkintoa, jotka sisältävät myös lintukerhon T-paidan:

Leivo Antin joukkue voitti 5 kg auringonkukansiemeniä, Varjosen Petrin joukkue leppälinnunpöntön ja Turusen Sirkan joukkue otsalampun.

Onnea kaikille voittajille. Palkinnot toimitetaan voittajille

 

Kilpailut jatkuvat kevätkisan merkeissä huhtikuun alussa.

 

Talviterveisin tuloksia koonnut Jarmo

 

Hei

 

Mielenkiintoista tarinaa Turkulaisten vaiheista Kuusamon SM-lintumaratonilla.

Alunperin Ukuli-lehdessä julkaistu juttu on jaettu Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen luvalla  Kuusamon Lintukerhon sivuille.

Alkuperäisjulkaisu: Turun Lintutieteellinen Yhdistys ry, Ukuli 3/2016, 47.vsk, TLY 50-vuotta-juhlanumero, s.46-48.

 

Turkulaiset Kuusamon Lintumaratonilla

 

Kuusamon lintukerho retkeili Virossa 4.-8.5.2016

 

Keskiviikkoiltana 4.5.2016 noustiin aiemmilta retkiltä tuttuun Pohjolan Matkan bussiin ja keula suunnattiin kohti Viroa.  Illan ja yön aikana ajettiin reittiä Kuusamo-Kajaani-Kuopio-Jyväskylä-Helsinki ja aamulla varhain oltiin enemmän tai vähemmän huonosti nukutun yön jälkeen Helsingin länsisatamassa valmiita nousemaan Tallinkin laivaan. Satamassa porukka sai muutaman lisäjäsenen ja Viron oppaamme Seppäsen Heikki liittyi porukkaan. Kaikkiaan retkellä oli mukana 28 osallistujaa. Laivalla nautittiin aamupalaa ja jonkin verran kiikaroitiin merta, jossa nähtiin haahkoja, mustalintuja, tukkakoskeloita, merikihu, lokkeja, kyhmyjoutsenia ja muita merilintuja. Tallinnassa viivyttiin noin tunti shoppaillen ja tutustuen vanhaan kaupunkiin. Sää oli mitä mainioin, aurinko paistoi lämpimästi jo aamupäivällä eikä tuulesta ollut haittaa.

 

Tallinnasta startatessa laitettiin lajilaskuri käyntiin ja samalla alkoi veikkauskisa retken aikana havaittavien lajien lukumäärästä. Matkalla Matsalun alueelle havaittiin peruslajien lisäksi useita kattohaikaran pesiä, kurkia, piekana, tuulihaukka ja useampia lajilleen määrittämättä jääneitä päiväpetolintuja. Ensimmäinen pysähdyskohde oli Penijõella ja Matsalun opastuskeskuksen pihalla meitä odotti lähes kesä kukkineen ja linnunlaulukonsertteineen. Laulukonsertissa olivat mukana peipot, pajulinnut, tiltaltit, tiklit, hernekerttu, pensaskerttu, satakieli, pähkinänakkeli, hempot, punavarpunen ja kiuru. Heikin opastuksella kuuntelimme, mikä ääni kuuluu kenellekin. Lisäksi pihapiirissä nähtiin ruskosuohaukkakoiras, pyrstövikainen hiirihaukka ja kivi- ja pensastaskut poseerasivat kuvaajille. Jo ensimmäinen pysähdyspaikka satakielineen ja kerttuineen paljasti että laululintuja olisi odotettavissa enemmänkin.

 

Tiklejä Penijöella, voikukat täydessä kukassa

 

Penijõelta suuntasimme läheisen Kloostrin alueelle. Rohkeimmat kiipesivät korkeaan terästorniin. Satakielen laulu jatkui, useita merikotkia kaarteli alueella. Kaukana taivaalla näkyi hanhiparvia, joitakin kahlaajia, lokkeja ja tiiroja. Kokonaisuutena alue oli paljon kuivempi kuin 4 vuotta sitten tehdyllä retkellämme ja silloin runsaslukuiset kahlaajat puuttuivat. Kaukana pellolla laidunsi 5 valkohäntäpeuraa. Pysähdyimme läheisen luostarin raunioille nauttimaan mustarastaan laulusta ja kuvaamaan käenpiikaa. Lihulan kylällä näimme ensimmäiset mustavarikset, jotka lensivät bussimme vieressä samaa vauhtia.

 

Täältä suuntasimme kohti Pärnua. Pysähdyimme Audrun kylään, jossa löysimme mustaleppälinnun. Täältä suuntasimme Valgearannan suuntaan ja pysähdyimme hetkeksi Audrun poldereiden reunalle. Alue oli täynnä hanhia ja muitakin lajeja: Metsä-, valkoposki- ja tundrahanhia, kyhmyjoutsenia, liroja, valkovikloja, suokukkoja, heinätaveja, nokikanoja, lapasorsia, punajalkavikloja, meriharakoita ja monia muita lajeja. Taustalla puhalteli kaulushaikara. Valkoposki- ja tundrahanhia oli tuhansia, yhteensä reilusti yli kymmenentuhatta. Illalla kuuden maissa pääsimme majapaikkaamme Villa Andropoffin huoneistoihin ja nauttimaan illallista. Moni olikin sen jälkeen valmis nukkumaan.

 

Perjantaiaamuna virkeimmät olivat liikkeellä jo viiden jälkeen. Pihapiiristä ja läheiseltä rannalta nähtiin ja kuultiin pikkulokkeja, leppälintuja, harmaasorsia, ristisorsia, harmaahaikaroita ja jouhisorsia. Onnekkaimmat näkivät 12 jalohaikaraa lentävän pihan yli auramuodostelmassa.

Aamiaisen jälkeen suunnattiin taas Audrun poldereille kauniissa auringon paisteessa. Alueelta löytyikin runsaasti uusia lajeja. Merellä oli lapasotkia, poldereiden puolella silkkiuikku, härkälintu, mustakurkku-uikku, telkkä poikasineen seuranaan tuhansittain hanhia ja muita vesilintuja. Kaulushaikara oli tasaisesti äänessä koko aamupäivän ajan.

 

 

Retkeläisiä Audrun Poldereilla aamuauringossa.

 

Meren rannan tuntumasta löydettiin runsaasti mielenkiintoisia pienempiä lajeja. Ruoko- ja rytikerttuset olivat jakaneet rantaruovikon sopuisasti ruokosirkkalinnun suristessa taustalla. Rantapuista ja pensaista löysimme myös sitruunavästäräkin ja pussitiaisen. Myös kuhankeittäjä teki ohilennon aivan vierestä.  Ennen Pärnun keskustan suuntaan siirtymistä kävimme katsomassa Audrun puistossa tammitikan.

 

Keskustan tuntumassa kävimme Vana-Pärnun lintutornilla ja kylpylöiden takana olevan ranta-alueen torneilla. Sieltä löysimme selkälokkeja, tyllejä ja pikkutyllejä, lisää sitruunavästäräkkejä, rastaskerttusia ainakin 4 laulavaa yksilöä, hernekerttuja, mustapääkerttuja muiden tavallisimpien lajien lisäksi.

Tauolla Pärnun rannalla, lämmintä yli 20 astetta

 

Lintubongarit havainnoivat syödessäänkin ja niinpä lajilista karttui palokärjellä kesken aterian.

Illallisen jälkeen innokkaimmat suuntasivat pienelle iltakävelylle, joka venyikin noin 7 kilometrin mittaiseksi Poldereiden kierrokseksi ja majapaikkaan palattiin yön pimeydessä pitkin merenrannan hietikoita. Retken uusina lajeina olivat Villa Andropoffin pihalla lennellyt lehtokurppa, golfkentän reunalla raksuttanut pensassirkkalintu ja pimeyden vuoksi lajilleen määrittämättä jäänyt suo- tai sarvipöllö.

 

Lauantaiaamuna ennen aamiaista löydettiin kolme sirittäjää Andropoffin portilta. Päivän pääkohde oli Kabli. Kävimme luontokeskuksella, jonka pihalla lauloivat peukaloinen ja pikkusieppo. Lintuasemalla kävellessä vastaan polulla tuli 2 harjalintua. Merellä oli pilkkasiipiä, alleja, merilokki ja muuttomatkallaan 22 pikkujoutsenen parvi, joka ohitti meidät kauniissa jonomuodostelmassa aivan pinnan tuntumassa. Kablin pikkukaupassa/pakarissa pidetyn lounastauon jälkeen suuntasimme luontokeskukselta saamamme vinkin mukaisesti metsään.

Jalopuumetsikkö oli täynnä valko- ja keltavuokkoja. Uusina lajeina alueelta löytyi töyhtötiainen, lähes varma viitatiainen, puukiipijä, rautiainen sekä alueen yli lentänyt nuori arosuohaukkakoiras.

 

 

Valkovuokkoja Laiksaaren luontopolun varrella

 

Lauantaina iltapäivällä suuntasimme vielä kerran Poldereille. Alueella nähdyt punakaulahanhet ja lampiviklot piti löytää. Punakaulahanhi löytyikin, mutta lampivikloista ei saatu täyttä varmuutta. Linnut olivat osittain vedessä, joten jalkojen pituutta ei pystynyt arvioimaan tarkasti.  Listalta puuttuneet merihanhet ja laulujoutsenet löytyivät myös alueelta.

 

Tundrahanhi ja kaksi tundrametsähanhea odottelevat muuttomatkaa Siperian tundralle

 

Lauantain illallisen jälkeen käytiin lajilista läpi ja tuloksena oli mukavat 130 eri lajia melko suppealta retkeilyalueelta. Aurinkoinen sää aiheutti runsaasti lämpöväreilyä, joka haittasi jonkin verran havainnointia. Tuulesta ei ollut haittaa, joten äänessä olleet linnut löytyivät helposti. Lämpötila oli päivittäin noin 20 astetta, joten säässä ei ollut valittamista.

 

Lauantai-ilta hämärtyy Villa Andropoffin rannassa

 

Retkeläiset ryhmäkuvassa Villa Andropoffin rannassa

 

Sunnuntaiaamuna startattiin jo varhain kotimatkalle ja perille Kuusamoon saavuttiin puolen yön aikaan. Retki oli erittäin onnistunut. Kiitokset kaikille mukana olleille mukavasta matkaseurasta ja Heikille hienosta opastuksesta Viron lintuihin, kieleen ja kulttuuriin.

 

Hei

 

Lintukerhon uudet T-paidat ovat tulleet ja niitä voi ostaa hintaan 15€ / paita. Mitoitus on normaali, paidat ovat hyvälaatuisia Fruit of Loom-paitoja kuvassa näkyvällä painatuksella

 

T-paita mustana

Paitoja on tummansinisenä S-XXL ja mustana M-XXXL kokoisena

 

Varaathan pikaisesti omasi, paitoja ja kokoja on rajoitetusti.  Ilmoita haluamasi koot, väri ja määrä Jarmolle sähköpostilla, niin sovitaan sitten kuinka saat paidat. Maksu suoraan pankkiin yhdistyksen tilille.

 

Yhdistyksen tilinumero:

FI10 5194 0720 0316 29 KUUSAMON OSUUSPANKKI

free pokerfree poker