Kuusamon lintukerhon ajankohtaisia uutisia ja tulostiedotteita

 

Katso myös: Birdlife Suomen mediatiedotteita

 

 

 

Kutsu Kuusamon 35. SM-lintumaratonille                                                                      

 

 

Kuusamon 35. SM-lintumaraton 15.–16.6.2018

 

Kuusamon luonto on täynnä elämää alkukesällä ja kätkee syliinsä vuosittain lintuharvinaisuuksia. Maratonin 34-vuotisen historian aikana on havaittu kaikkiaan 227 lintulajia, moni aiemmin yleinen laji on muuttunut harvinaisuudeksi ja uusia lajeja on asuttanut Koillismaan kairaa. Pohjustettujen harvinaisuuksien lisäksi löytyy joka vuosi jotakin uutta ja mielenkiintoista häiritsemään suunnitelmia. Kuitenkin myös helpot lajit kesykyyhkystä alkaen ovat välillä haastavia vaihtelevissa olosuhteissa (lumisateesta paahtavaan helteeseen). Vuosittain rallissa havaitaan noin 160 lajia.

Kisan historian aikana on tapahtunut selviä muutoksia lajien esiintymisessä, joten peruslajilistaa on nyt päivitetty ja vaikeimmin havaittavat peruslajit (heinätavi, riekko, jänkäkurppa, vesipääsky ja merilokki) ovat siirtyneet huutolajeiksi ja tilalle uusiksi peruslajeiksi ovat nousseet kaakkuri, virtavästäräkki, tiltaltti, naakka ja pikkuvarpunen.

Tule sinäkin mukaan testaamaan omat taitosi ja haasta kaverisi mukaan

 

Kilpailukeskuksena toimii Oivangin Lomakartano osoitteessa Junganharjuntie 4

 

Aloituskokous pidetään torstaina 14.6 klo 15 alkaen Oivangin Lomakartanon Ukonkivi-ravintolassa. Aloituskokouksessa on ilmoitettava, mihin sarjaan joukkue osallistuu. Jokaisesta joukkueesta vähintään yhden edustajan on osallistuttava aloituskokoukseen, jossa kerrataan kisan säännöt, esitellään joukkueet ja kerrotaan joukkueille mahdolliset rajoitukset. Samalla jaetaan kisakansiot ja kerrotaan tuoreimmat vinkin viimeaikaisista havainnoista. Aloituskokouksessa päätetään seuraavan vuoden rallin ajankohdasta ja mahdollista sääntömuutoksista. Aloituskokouksessa on kahvitarjoilu.

 

Kisan aloitus tapahtuu 3 tunnin liukumalla perjantaina 15.6. klo 8.00–11.00 välillä ja päättyy 24 tunnin kuluttua aloituksesta.

Liikkumistapa on vapaa, eli voit liikkua autolla tai veneellä, pyöräillä tai kävellä, kunhan muistat pysyä Kuusamon maaperällä.  Voit osallistua myös EKONA eli liikkuminen tapahtuu pelkästään lihasvoimin.

Tutustu kilpailun sääntöihin osoitteessa www.kuusamonlintukerho.fi

 

”Kisakanslia” on siirtynyt maastoon ja on avoinna torstaina 14.6 klo 12–14 välillä Oivangin kosteikon lintutornilla. Tule paikalle hakemaan Kuusamon lintukerhon väen uusimmat havaintovinkit.

Kisan purkutilaisuus alkaa lauantaina kello 18.00 Ukonkivi-ravintolassa ja purkutilaisuuden jälkeen on mahdollisuus nauttia koillismaalaisia herkkuja seisovasta pöydästä hintaan 35 euroa / ruokailija.

Ilmoittautumiset Lintumaraton -kisaan on tehtävä 10.6.2018 mennessä ilmoittamalla kisajärjestäjille joukkueen nimi, osanottajat sekä yhteystiedot (puhelinnumero kisan aikana sekä sähköpostiosoite). Samalla voit ilmoittautua myös ruokailuun. Ruokailu maksetaan paikanpäällä Oivangin Lomakartanolle.

 

Ilmoittautumiset osoitteella: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kilpailumaksu on 30 euroa / osallistuja tai sponsorimaksu 200€ / joukkue. Sponsorimaksulla tuetaan lintuharrastustoimintaa eri muodoissa.

Kilpailumaksu maksetaan ilmoittautumisen yhteydessä viimeistään 10.6.2018 Kuusamon Lintukerho ry:n tilille Kuusamon OP IBAN: FI10 5194 0720 0316 29 BIC: OKOYFIHH

 

Lisätietoja:

Pentti Kallio Puh. 0400-601291, 050-4270449 tai e-mail: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Jarmo Martiskainen Puh: 040-5502609 tai e-mail: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Kevätkisan 2016 tulokset

 

Lintukerhon kevätkisa on käyty melko talvisissa olosuhteissa ja loppupäivien mahtavilla keväthangilla oli helppo liikkua missä tahansa. Lumipeitteestä huolimatta kevät tulee hyvää vauhtia mukanaan runsaasti muuttolintuja. Kisassa oli mukana 16 joukkuetta, jotka havaitsivat 67 lajia huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Kaikkiaan kisassa havaittiin 9 ässää eli lajia, jonka vain yksi joukkue havaitsi.

 

Kisan voiton nappasi Martiskaiset 51 lajilla (yksi ässä), hopeaa Talalat 48 lajilla (2 ässää) ja pronssia Ahosen Heidin ja Viinikan Jounin joukkue 42 lajilla (ei ässiä). Neljäntenä 39 lajilla Olli Lamminsalon joukkue (1 ässä), viides Soile Suorajärven joukkue 39 lajilla (ei ässiä) ja kuudentena Moilasten joukkue 38 lajilla (1 ässä). Voittajille palkinnoksi jaetaan Miljoona Linnunpönttöä- kampanjaa tukien linnunpönttöjä.

 

Kaikkien osallistuneiden kesken arvotun linnunpönttö ja kerhon T-paita–pakkauksen voittajaksi onnettarena toiminut Jenni Martiskainen arpoi Myllylöiden joukkueen. Onnea voittajille ja kiitokset kaikille mukana olleille.

 

Kisassa havaittiin seuraavat lajit, vain yhden joukkueen havaitsemat ässälajit lihavoituna:

Laulujoutsen, Metsähanhi, Sinisorsa, Tukkasotka, Telkkä, Mustalintu, Isokoskelo, Pyy, Riekko, Teeri, Metso, Fasaani, Merikotka, Sinisuohaukka, Kanahaukka, Varpushaukka, Piekana, Maakotka, Tuulihaukka, Ampuhaukka, Töyhtöhyyppä, Naurulokki, Kalalokki, Selkälokki, Harmaalokki, Merilokki, Kesykyyhky, Sepelkyyhky, Hiiripöllö, Lapinpöllö, Helmipöllö, Palokärki, Käpytikka, Pikkutikka, Kiuru, Västäräkki, Koskikara, Punarinta, Mustarastas, Hippiäinen, Sinitiainen, Talitiainen, Kuusitiainen, Hömötiainen Lapintiainen, Isolepinkäinen, Närhi, Kuukkeli, Harakka, Naakka, Varis, Korppi, Kottarainen, Varpunen, Pikkuvarpunen, Peippo, Järripeippo, Viherpeippo, Vihervarpunen, Urpiainen, Tundraurpiainen, Pikkukäpylintu, Taviokuurna, Punatulkku, Pulmunen, Keltasirkku

Kisan ulkopuoliset havaitsivat lisäksi merimetsoja, muuttohaukan ja kurjen.

 

Lajitaulukko joukkueittain löytyy täältä

 

XXXII KUUSAMON SM-LINTUMARATON 12.–13.6. 2015

 

Kuusamon Lintukerhon järjestämä 32. SM-lintumaraton kilpailtiin Kuusamossa 12.–13.6.2015 pääosin poutasäässä hyvissä sääolosuhteissa.  Kisaan osallistui 16 joukkuetta, jotka havaitsivat 24 tunnin aikana Kuusamossa yhteensä 160 lajia. Kilpailun 24h-sarjan voitti joukkue Doz K Hahn tuloksella 134 lajia. Toiseksi tuli Klenkat 128 lajilla ja kolmanneksi joukkue Mittumaarin pojat 120 lajilla.

Voittajajoukkueessa kilpailivat Pentti Kallio, Juha Laaksonen, Heikki Lokki, Antti Peuna ja Kari Saarinen

Kilpailussa oli myös 15h puolimaraton- sarja ja sen voitti joukkue VARO, jossa kilpailivat Markku Vakiala ja Heikko Ropponen. He havaitsivat 83 lajia.

Lintumaratonin mielenkiintoisimmaksi havainnoksi valittiin Mittumaarin Pojat- joukkueen löytämä harmaapäätikka, joka havaittiin ensimmäistä kertaa maratonin 32-vuotisen historian aikana. Harmaapäätikka on erittäin harvinainen kesälaji Kuusamossa.

Kilpailulle uusia lajeja olivat harmaapäätikan lisäksi mandariinisorsa ja erittäin harvinainen mustapääsirkku. Muita mielenkiintoisia lajeja olivat esimerkiksi punasotka, haarahaukka ja nokkavarpunen. Kaikkiaan Kuusamon SM-lintumaratonin 32-vuotisen historian aikana on havaittu 224 lajia.

Kuusamossa on järjestetty lintumaraton vuodesta 1984 lähtien. Kilpailussa 2-5-henkiset joukkueet pyrkivät 24 tunnin aikana havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia.  

Seuraava SM-maraton järjestetään kesäkuussa 2016.

 

TULOKSET

 24 h sarja

 

1.     DOZ K HAHN (Pentti Kallio, Juha Laaksonen, Heikki Lokki, Kari Saarinen, Antti Peuna) 134 lajia

 

2.      KLENKAT (Antti Leivo, Kari Rannikko, Heikki Suoraniemi, Pekka Veteläinen) 128 laja

 

3.      MITTUMAARIN POJAT (Veli Niemi, Timo Damski, Minna Damski, Veli-Matti Multanen, Marke Naski-Multanen) 120 lajia

 

4.      PYHÄJÄRVEN PONNISTUS (Merja ja Jari Landén) 118 lajia

 

5.      TINTTIPARTIO (Heikki Seppänen, Heidi Ahonen, Jukka Myllylä, Timo Talala) 115 lajia

 

6.      TEAM KERÄILYERÄ (Jarmo Martiskainen, Joni Raivio, Jukka Raivio, Jukka Österberg) 114 lajia

 

7.      NUIJAMIEHET (Jyrki Jalli, Juha Koskinen, Jukka Reinikainen) 112 lajia

 

8.      TURKU I (Juhani Toukola, Jouko Vuokko, Rauli Lumio, Heikki Minn) 111 lajia

 

9.      RRP-SAILING TEAM (Mikko Kataja, Henry Tennberg) 108 lajia

 

10.   PÖLKKY SWT (Tarmo Latvajärvi, Unto Laitala, Tapani Luokkanen) 108 lajia

 

11.    NUOTIT HUKASSA (Irma Hautala, Johanna Klemettinen, Seija Rannikko, Pirkko Siikamäki) 105 lajia

 

12.   RÖNNIN RAUKEAT (Jukka Brunell, Jorma Lax, Ilkka Reittilä, Kalle Virta) 103 lajia

 

13.   NUOTITTOMAT (Arto Kalliola, Pekka Sarvela, Jari Kårlund, Petri Laine, Hannu Ali-Eskola) 100 lajia

 

14.   ERÄMYS (Petri Varjonen, Seppo Kuusisto) 98 lajia

 

15.   PINNALLISET (Heikki Karimaa, Aulikki Nahkola) 96 lajia

 

15 h puolimaraton - sarja

1.      VARO (Markku Vakiala, Heikki Ropponen) 83 lajia

 

 

 

Kevätkisan 2015 tulokset

 

Lintukerhon kevätkisa on käyty melko talvisissa olosuhteissa, mutta siitä huolimatta kevät tulee mukanaan runsaasti muuttolintuja. Kisassa oli mukana 23 joukkuetta ja kilpailu oli kärjessä todella tiukkaa. Kisajoukkueet havaitsivat peräti 71 lajia huhtikuun kahden ensimmäisen viikon aikana. Kisan yllättävin havainto oli varmastikin Vuotungissa nähty virtavästäräkki. Kaikkiaan kisassa havaittiin 9 ässälajia eli lajia, jonka vain yksi joukkue havaitsi.

 

Kisan voiton nappasi Peunan Antti 54 lajilla, hopeaa Martiskaiset 53 lajilla ja pronssia Talalat 52 lajilla. Sijat 4-6 jakoivat 44 lajilla Olli Lamminsalon (neljäs kahdella ässälajilla), Soile Suorajärven (viides, 1 ässälaji) ja Pauliina Moilasen (kuudes, ei ässälajeja) joukkueet. Voittajalle palkinnoksi 50€ lahjakortti Lintuvarusteen myymälään, kakkoselle kaksi pikkulinnunpönttöä ja kolmannelle yksi pikkulinnunpönttö.

 

Kaikkien osallistuneiden kesken arvottiin 50€ lahjakortti Lintuvarusteen myymälään sekä pikkulinnunpönttö. Lahjakortin voitti Jäkäläniemen Annen joukkue ja linnunpöntön voitti Kurvisen Pentin joukkue. Onnea voittajille ja kiitokset kaikille mukana olleille.

 

Kisassa havaittiin seuraavat lajit, vain yhden joukkueen havaitsemat ässälajit lihavoituna: 1 LAULUJOUTSEN 2 METSÄHANHI 3 SINISORSA 4 TELKKÄ 5 ISOKOSKELO 6 PYY 7 RIEKKO 8 TEERI 9 METSO 10 MERIKOTKA 11 KANAHAUKKA 12 VARPUSHAUKKA 13 PIEKANA 14 AMPUHAUKKA 15 MAAKOTKA 16 KURKI 17 TÖYHTÖHYYPPÄ 18 NAURULOKKI 19 KALALOKKI 20 HARMAALOKKI 21 SELKÄLOKKI 22 MERILOKKI 23 KESYKYYHKY 24 SEPELKYYHKY 25 HELMIPÖLLÖ 26 HIRIPÖLLÖ 27 LAPINPÖLLLÖ 28 VIIRUPÖLLÖ 29 PALOKÄRKI 30 KÄPYTIKKA 31 POHJANTIKKA 32 KIURU 33 VÄSTÄRÄKKI 34 VIRTAVÄSTÄRÄKKI 35 PUNARINTA 36 KOSKIKARA 37 TILHI 38 MUSTARASTAS 39 RÄKÄTTIRASTAS 40 HIPPIÄINEN 41 PEUKALOINEN 42 TALITIAINEN 43 KUUSITIAINEN 44 SINITIAINEN 45 HÖMÖTIAINEN 46 LAPINTIAINEN 47 PÄHKINÄNAKKELI 48 PUUKIIPIJÄ 49 NÄRHI 50 KUUKKELI 51 HARAKKA 52 NAAKKA 53 VARIS 54 KORPPI 55 KOTTARAINEN 56 VARPUNEN 57 PIKKUVARPUNEN 58 VIHERVARPUNEN 59 PEIPPO 60 JÄRRIPEIPPO 61 VIHERPEIPPO 62 URPIAINEN 63 TUNDRAURPIAINEN 64 PUNATULKKU 65 TAVIOKUURNA 66 PIKKUKÄPYLINTU 67 KIRJOSIIPIKÄPYLINTU 68 ISOKÄPYLINTU 69 PULMUNEN 70 KELTASIRKKU 71 PAJUSIRKKU

 

Lajitaulukko joukkueittain löytyy täältä

 

 


 

Myrskylintu Kuusamossa

 

Helmikuun 3. päivänä 2015 luontokuvaaja Pasi Snellman teki yllättävän löydön Hangasjärvellä Marjamaantiellä lumihankien keskellä. Voimakkaiden koillistuulien mukana sinne oli tehnyt ”pakkolaskun” eksynyt myrskylintu. Laji on suurten merien lintu ja lähimmät esiintymisalueet sijaitsevat Norjan rannikolla ja Barentsinmerellä. Lajia ei ole koskaan aiemmin havaittu Kuusamossa ja Suomessakin suunnilleen 30 kertaa. Monet havainnoista on juuri talvella eksyneistä linnuista.

 

Myrskylinnusta Kuusamossa havaittujen lintulajien lista sai lajin numero 288.

 

 myrsky2

Myrskylintu löytöpaikallaan. Kuvaaja Pasi Snellman

 

Pasi vei linnun eläinlääkärin hoiviin, josta Talalan Timo nouti sen toipumaan kotiinsa.

 IMG 6807

Lintu saapui eläinlääkäriltä Saapunkiin. Kuva Timo Talala

 

Lintu vaikutti kohtuullisen hyvävoimaiselta, joten samalla alkoi selvitystyö, miten lintua pitäisi hoitaa ja minne sen voisi vapauttaa.

Myrskylintu sai heti runsaasti julkisuutta niin Koillissanomien kuin Ylenkin kautta.

 

Ylen viikon luetuin luontouutinen kertoi myrskylinnusta näin:

http://yle.fi/uutiset/vasynyt_myrskylintu_eksyi_kuusamoon__harvinainen_vieras_suomessa/7779148

 

Koillissanomien jutussa on mukana video, jossa myrskylinnun komeat siivet näkyvät hyvin:

http://www.koillissanomat.fi/etusivu/7311718.html

 

Lintu vaikutti hyvävoimaiselta ja niinpä alettiin miettiä sillä parasta vapautuspaikkaa. Heinolan eläinhoitolasta saatujen ohjeiden mukaisesti linnulle alettiin järjestellä kuljetusta sen luontaiselle esiintymisalueelle Pohjois-Norjaan. Kuljetusasiat edistyivät vapaaehtoisten avulla ripeästi niin että linnulle järjestyi kuljetus Kuusamosta Tromssaan lauantaiksi.

 

Kaikki vaikutti olevan hyvin perjantaina iltapäivällä, jolloin kävin katsomassa lintua. Mutta jo myöhään perjantai-iltana saimme suru-uutisia, että myrskylintu oli kuollut. Lintu toimitettiin Eviran tutkimuksiin kuolinsyyn selvittämiseksi ja kuolinsyyksi osoittautui lyijymyrkytys. Kuolinsyynselvitysraportti kertoo seuraavaa:myrskylintutulos

 

Myös myrskylinnun kohtalo kiinnosti uutisväkeä:

 

http://yle.fi/uutiset/kuusamon_myrskylintu_kuoli/7791107

 

http://www.koillissanomat.fi/etusivu/7319211.html

 

Suuret kiitokset Timolle Kuusamon lintukerhon puolesta pyyteettömästä työstä myrskylinnun ja muidenkin loukkaantuneiden ja huonokuntoisten lintujen hyväksi ja niiden palauttamiseksi luontoon.

 


 

 

 

 

free pokerfree poker